
* Αφού καθαρίσετε το αρνί με ένα καμινέτο από τις τρίχες στο
κεφάλι και στα πόδια, Το περνάτε με μια λεμονόκουπα μέσα και έξω αφ’ ενός για
καθαρισμό, αφ’ ετέρου για να «πιάσουν» καλύτερα πάνω του το αλάτι και τα λοιπά
καρυκεύματα.
* Φτιάξτε ένα μείγμα από αλάτι πιπέρι μαύρο, ρίγανη ή και
θυμάρι κατά προτίμηση, και βάλτε το χέρι σας μέσα στην κοιλιά τρίβοντας
ολόκληρο το αρνί από τον λαιμό μέχρι τα μπούτια πίσω. Το ίδιο θα κάνετε και
εξωτερικά, βάζοντας λίγο μεγαλύτερη ποσότητα στο λαιμό και το κεφάλι γιατί αυτά
είναι τα «ευπαθή» σημεία της σφαγής και μυρίζουν περισσότερο.
* Κάντε μικρές τομές ανάμεσα στα κόκκαλα της σπάλας και στα
μπούτια για να παραχώσετε με το δάχτυλό σας έξτρα καρυκεύματα, καλύπτοντάς τα
μετά με ένα κομμάτι λίπος ή μπόλια. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε και μερικές
σκελίδες σκόρδο κομμένες στην μέση σε αυτά τα σημεία.
* Βάλτε το σε ένα τραπέζι σε πρόσθια θέση με την κοιλιά κάτω
και αφού έχετε σφίξει την πιρούνα (διχάλα) περίπου τριάντα με σαράντα πόντους
από εκεί που θα είναι το στήριγμα, στο ύψος όπου ενώνονται τα πόδια του ζώου με
τον κορμό, περάστε την από το πίσω μέρος των μπουτιών και αφού στρέψετε το
κεφάλι σε γωνία 90 μοιρών με τον λαιμό, την σπρώχνετε ώστε να περάσει μέσα από
το κεφάλι και να βγει από την άλλη, στο σημείο ανάμεσα στα μάτια.
* Σταυρώστε τα πόδια πίσω, λυγίζοντας και βάζοντας το ένα
μέσα στην οπή που σχηματίζει το κότσι με τον τένοντα του άλλου. Αφού ξεβιδώσετε
τις πεταλούδες, περάστε τις τρεις διχάλες μέσα από την ράχη «αγκαλιάζοντας» την
σούβλα και τρυπήστε με προσοχή αριστερά και δεξιά από την σπονδυλική στήλη,
ώστε αυτές να βγουν από την εξωτερική μεριά της ράχης. Το εσωτερικό μήκος της
ράχης, μοιράστε το σε τρία μέρη ώστε να βάλετε αντίστοιχα τρία τέτοια
στηρίγματα (δαγκάνες), με απόσταση περίπου μια παλάμη η μία από την άλλη.
Δηλαδή μια στην λεκάνη, μια στην μέση των πλευρών και μια μπροστά, απέναντι από
τον θώρακα.
* Στο μέρος που ενώνεται ο λαιμός με το σώμα, κατεβάστε ένα
διπλό σύρμα πιάνοντας από την κάτω μεριά και τα δύο κότσια (πόδια) από τις δύο
σπάλες και σφίξτε με την πένσα τραβώντας το σύρμα και κάνοντας περιστροφικές
κινήσεις, με προσοχή για να μην κοπεί. Βάλτε ξανά σύρμα στα κότσια των μπουτιών
και σφίξτε με τέσσερεις στροφές το σύρμα πάνω στην σούβλα, στο λεπτότερο σημείο
που σχηματίζουν κότσια και σούβλα.
* Ελέγξτε εσωτερικά με το ένα χέρι μέσα και το άλλο έξω στην
ράχη, ότι έχουν σφιχτεί και οι τρεις πιρούνες και οι τρεις διχάλες έχουν
τερματίσει τις διαδρομές τους. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου